Tini Ariffin Hidap Kanser Tahap Pertama

Setelah lama tidak muncul di kaca televisyen , baru – baru ini satu perkongsian daripada pengacara yang pernah popular satu ketika dahulu tular apabila berkongsi tentang penyakit yang dihidapinya.

Tini Ariffin mendedahkan yang dirinya disahkan hidap kanser payudara tahap satu sejak dua bulan lalu yang mana kenyataan tersebut telah membutkan dirinya terkejut dan beremosi.

Namun selepas dapat mengawal emosinya dengan baik , Tini telah berkongsi kenyataan tersebut bersama orang ramai dan berharap mendapat sokongan serta memberi manfaat kepada semua.

“Saya dah simpan berita ini selama lebih kurang dua bulan. Tak pasti sama ada saya nak kongsikan atau sekadar buat tak tahu seperti benda ini okay, atau benda ini tak ada apa-apa pun.

 

 

“Tapi, saya terpanggil nak kongsikan sebab saya tahu, di luar sana, ada ramai wanita yang melalui perjalanan ini sama seperti saya. Saya harap, perkongsian saya ini bermanfaat.”

“Saya sekarang sudah dapat mengawal emosi, memproses berita ini, mendapatkan maklumat dan saya di situasi yang lebih baik sekarang.”

Panik

Walaupun sering melakukan Mammogram dan Ultrasound setiap tahun sejak memasuki usia 40-an namun dia baru menyedari perkara tersebut baru – baru ini dan ianya berlaku semasa sedang mandi dan menyedari tentang kewujudan ketulan pada payudaranya.

“Dua bulan lalu, saya disahkan menghidap barah payudara. Saya sedar kewujudan ketulan di payudara ketika sedang mandi. Panik. Keesokan harinya saya ke hospital untuk melakukan pemeriksaan,” tulisnya.

 

 

“Saya secara konsisten, melakukan Mammogram dan Ultrasound setiap tahun sejak saya melangkah ke usia 40 tahun. Tahun lalu, tak ada apa-apa.

“Sedar akan kewujudan ketulan itu, satu perkara. Tak tahu apakah benda itu, satu lagi perkara. Tak keruan saya dibuatnya.”

“Cadangan pertama, saya perlu jalani pembedahan dan sampel ketulan itu akan dihantar ke makmal untuk diuji. Kalau ia kanser, doktor akan teruskan dengan prosedur seterusnya.”

“Saya seterusnya meneruskan dengan biopsy selepas meneliti cadangan kedua. Saya nak tahu sama ada ketulan atau ketumbuhan itu adalah benda biasa atau yang akan merosakkan.”

“Tak ada pembedahan besar, cuma ambil sampel pertama dan hantar ke makmal. Langkah ini lebih sesuai dengan situasi pada ketika itu, di mana, saya agak tertekan selepas mendapat tahu mengenai wujudnya ketulan itu,” katanya.

 

 

Setelah pemeriksaan lanjut dijalankan , Tini disahkan hidapi kanser namun ramai yang mengatakan Tini seorang yang sangat bertuah kerana mengetahui tentang kanser tersebut pada tahap pertama dan bertindak lebih awal.

“Penantian untuk keputusan biopsy itu mengambil masa tiga hari bekerja. Saya terus berdoa dan berfikir secara positif bahawa ketulan dan ketumbuhan itu adalah bukan benda yang buruk. Ramai yang mendoakan saya agar semuanya okay. Saya sangat bersyukur.”

“Allah tahu segalanya dan keputusannya, ia adalah kanser tahap satu. Semua yang berada di hospital berkata, saya bertuah sebab saya dapat kesan mengenainya lebih awal dan terus bertindak. Bayangkan, kalau saya simpan sendiri dan anggap bahawa ia adalah ketulan biasa?” tulisnya.

BACA INI :Diana Danielle Halang Farid Masuk Rumah Untuk Bertemu Anak

Perkongsian tersebut mendapat maklumbalas daripada rakan artis dan juga peminat apabila mereka mendoakan kesejahteraan dan kesembuham kepada Tini.

Leave a Comment

Share Artikel Ini