Percutian
Trending

Tempat Menarik di Melaka

Melaka memang terkenal sebagai bandar bersejarah. Melaka adalah tiang kepada pembentukan Malaysia. Memang banyak tempat menarik disini!

Tempat Menarik di Melaka

Melaka merupakan sebuah destinasi yang paling popular tidak kira bagi pelancong tempatan dan juga antarabangsa disebabkan Melaka yang kaya dengan sejarah dan mempunyai pelbagai tarikan yang menarik!

Dibawah ini, Gua akan kongsikan kepada anda tempat – tempat menarik yang wajib anda lawati jika ke Melaka!

1. The Shore Sky Tower Melaka

tempat menarik di melaka img 1

The Shore Melaka merupakan salah satu bangunan yang tertinggi di Melaka. Di tingkat 42 bangunan ini yang berlantaikan kaca lutsinar akan membuatkan anda berasa seperti berjalan di atas angin, anda boleh melihat pandangan panorama di sekitar Bandar Melaka. Namun, ianya tidaklah setanding bangunan tinggi di Kuala Lumpur.

2. Kota A Famosa Melaka

tempat menarik di melaka img 2

Kota A Famosa merupakan antara mercu tanda paling popular di Melaka. Mengikut sejarah terdahulu, bangunan ini didirikan sebagai kubu pertahanan oleh penjajah Portugis semasa mereka di Melaka.

Namun, pada tahun 1807 banyak daripada bangunan ini diruntuhkan dan yang tinggal hanyalah sebahagian daripada pintu gerbang dan Portade Santiago. Apa yang anda dapat lihat sekarang hanyalah sebahagian kecil daripada kubu asal.

3. Melaka Wonderland Theme Park

Cara terbaik untuk menyejukkan diri pada hari yang panas dan melekit di Melaka adalah melakukan aktiviti air di Melaka Wonderland Theme Park & Resort yang baru. Dibina di Ayer Keroh – suku tarikan pelancong di Melaka – yang menjadi tumpuan bagi taman zon berbilang ini adalah gelongsor air yang laju dan keseronokan.

Dikelilingi oleh 360 hektar hutan rekreasi semulajadi, taman baru ini mempunyai dua juta liter air. Semua dalam semua taman tema air ini mempunyai 16 tarikan menarik termasuk Lazy Cum Crazy River, kolam Big Wave 1, Adventure Island, Anaconda Twist, The Pendulum serta banyak tarikan lain.

4. Masbro Australia Village Homestay Melaka

Terletak di pinggir bandar Melaka, rumah tamu yang diilhamkan bahasa Inggeris ini adalah yang pertama di Malaysia. Rumah-rumah triangular yang unik, dipenuhi dengan berwarna-warni dan kolam renang untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak, sesuai untuk percutian keluarga. Dari katil yang selesa yang boleh menampung 6 tetamu hinggalah ke dapur yang dilengkapi dengan peralatan memasak, keselesaan terletak di setiap sudut.

5. Rumah Terbalik Melaka

Jika anda seorang yang wajib bergambar untuk kenangan jika ke mana mana, Upside Down House ini adalah satu tempat yang wajib dilawati! Rumah ini dihias supaya kelihatan seperti rumah biasa, namun ianya terbalik dimana lantainya di bumbung dan bumbung di lantai, eh macama mana tu?

Anda boleh berposing sakan didalam rumah ini!

6. Melaka River Cruise

Ingin menikmati angin malam dibawah kelipan bintang – bintang sambil menikmati cahaya neon berwarna warni sepanjang Sungai Melaka pada waktu malam di atas bot? Anda boleh menaiki Melaka River Cruise! Pada waktu siang juga, anda boleh menghayati keindahan Kota Melaka tanpa sebarang kesesakan jalan raya.

7. The Pirate Adventure – Melaka Alive

The Pirate Adventure Melaka Alive adalah salah satu tempat pelancongan yang terbaharu di Melaka. Anda boleh merasai pengalaman menjadi lanun sehari dan kembali ke zaman lampau jika kesini!

8. Melaka Skytrex

Jika anda jenis yang suka aktiviti yang lebih mencabar, mungkin Skytrex dikatakan tempat menarik di Melaka bagi anda. Disini ada aktiviti seperti flying fox, tree climbing dan cabaran pelbagai, serta kawasan camping dan piknik.

9. Pantai Klebang Melaka

Walaupun di pantai ini tidak dibenarkan bermain air namun anda boleh bergambar di tepi – tepi pantai sambil menikmati makanan – makanan di gerai – gerai makan yang dijual di kawasan tersebut. Anda boleh menikmati coconut shake yang sangat popular di Pantai Klebang!

10. Maritime Muzium Melaka

Kenali kapal-kapal bersejarah zaman Kesultanan Melaka dan Portugis di muzium ini. Tarikan utama di sini merupaka replica kapal Flor de la Mar (Flower of the Sea) yang mengikut sejarah telah karam di perairan Sumatra. Jangan lupa bila anda beli tiket muzium ini anda juga boleh akses Muzium TLDM yang terletak di seberang jalan!

Semoga dengan perkongsian daripada portal gosip artis ini dapat memudahkan anda untuk membuat perancangan apabila bercuti di Melaka nanti! Jangan bookmark dan share artikel ini jika anda rasa ianya bermanfaat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker