Lapan Kakitangan Perubatan Dibicara Bunuh Maradona

Lapan kakitangan perubatan akan dibicarakan atas dakwaan pengabaian jenayah menyebabkan legenda bola sepak Argentina Diego Maradona meninggal dunia ketika menerima rawatan selepas pembedahan.

Seorang hakim pada hari Rabu memerintahkan perbicaraan pembunuhan yang bersalah terhadap lapan mereka, termasuk doktor keluarga dan jururawat Maradona, berdasarkan bukti bahawa mereka gagal mengambil “tindakan yang boleh menghalang kematian” pada November 2020. Tiada tarikh percubaan yang telah ditetapkan.

Maradona meninggal dunia pada usia 60 tahun sewaktu hendak pulih daripada pembedahan otak akibat darah beku, dan selepas berdekad bertarung dengan ketagihan kokain dan alkohol.

Dia ditemui mati di sebuah rumah sewa di kawasan kejiranan eksklusif Buenos Aires di mana dia dibawa selepas keluar dari hospital. Dia didapati meninggal dunia akibat serangan jantung.

20 orang panel pakar perubatan yang dipanggil oleh pendakwa raya Argentina membuat kesimpulan pada tahun lalu bahawa rawatan Maradona penuh dengan “kekurangan dan penyelewengan.”

Ia berkata pemain bola sepak itu “akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk terus hidup” dengan rawatan yang mencukupi di kemudahan perubatan yang sesuai.

Pakar mendapati penjaganya telah mengabaikan pemain bola pujaan itu kepada takdir untuk “tempoh yang berpanjangan dan menyiksakan” sehinggalah kematiannya.

Leave a Comment

Share Artikel Ini