Kanak-Kanak Dituduh Pecahkan Patung, Keluarga Terima Bayaran Balik.

Pengurus sebuah kedai mainan di Hong Kong telah mengeluarkan bayaran balik secara penuh dan memohon maaf di atas bantahan orang ramai pada hari Selasa selepas melakukan kesilapan menuduh seorang kanak-kanak menendang dan memecahkan sebuah patung figura bernilai lebih daripada HK$50,000.

KK Plus, sebuah kedai mainan berjenama di Mong Kok, menjadi bualan ramai pada Ahad lalu selepas kakitangan kedai tersebut menuduh seorang kanak-kanak sengaja menendang anak patung Teletubbies berwarna emas setinggi 1.8 meter sehingga hancur berkecai.

Pekerja itu kemudian menuntut ibu bapa kepada kanak-kanak itu membayar lebih daripada HK$33,000 sebagai pampasan.

Namun sebuah video rakaman cctv kejadian itu telah tular di media sosial pada malam Ahad, menunjukkan kanak-kanak itu hanya bersandar ringan pada anak patung yang tidak berpagar di kedai yang sesak itu.

Orang ramai membanjiri akaun Facebook dan Instagram KK Plus dengan komen yang mengkritik cara syarikat itu mengendalikan perkara tersebut.

Menurut kenyataan yang disiarkan oleh media tempatan, Kidsland International Holdings Limited, pengendali KK Plus mengeluarkan permohonan maaf bertulis kepada keluarga atas kesulitan itu dan mengembalikan wang mereka pada kira-kira jam 4 petang Selasa.

Menurut Cheng, bapa kanak-kanak tersebut, dia, isteri dan dua anaknya pergi ke KK Plus di Langham Place pada petang Ahad. Dia berkata dia telah melangkah keluar dari kedai untuk panggilan telefon.

Apabila dia mendengar bunyi dentuman kuat datang dari dalam kedai, dia menoleh dan melihat anaknya berdiri diam di sebelah anak patung Teletubbies yang patah.

Dia berkata, kakitangan memberitahu dia dan isterinya bahawa anaknya telah dilihat menendang anak patung itu, dan meminta pampasan untuk mainan yang rosak itu, yang pada asalnya berharga HK$52,800.

Keluarga itu membayar HK$33,600 untuk menampung kos itu mempercayai ia adalah kesalahan kanak-kanak itu.

Tetapi selepas menonton klip video CCTV yang mula tersebar di internet malam itu, dia menyedari anaknya mungkin telah dituduh dengan tuduhan palsu.

“Dia cuba mengelak daripada terserempak dengan seseorang dan bersandar ringan pada anak patung itu,” kata Cheng.

Leave a Comment

Share Artikel Ini