Johnny Depp Menang Kes Menentang Amber Heard

Selepas kurang daripada tiga hari perbincangan, panel tujuh orang memutuskan bahawa bintang Aquaman Amber Heard memfitnah Johnny Depp pada akhir 2018 dalam Washington Post.

Heard menyifatkan dirinya sebagai “wajah penderaan domestik awam,” lebih daripada dua tahun selepas dia menuduh Depp melakukan penderaan fizikal dan mendapat perintah sekatan terhadapnya.

Depp menuntut ganti rugi $50 juta, tetapi juri telah memberikannya $15 juta ganti rugi pampasan $10 juta dan ganti rugi punitif $5 juta. Bagaimanapun, Hakim Penney Azcarate dengan cepat mengurangkan jumlah ganti rugi punitif kepada $350,000 sebagai jumlah maksimum yang dibenarkan di negeri ini.

Juri yang dibarisi lima lelaki dan dua wanita membuat keputusan menyebelahi Heard untuk salah satu tuntutannya, bahawa dia telah difitnah apabila peguam Depp, Adam Waldman berkata dalam temu bual bahawa dia dan rakan-rakannya “merancang” ke atas pelakon itu dengan “serangan hendap, berita palsu” pada malam pertengkaran antara pasangan itu pada Mei 2016. Juri menganugerahkan Heard $2 juta sebagai ganti rugi pampasan dan tiada ganti rugi punitif.

Sewaktu itu Johnny Depp berada di UK bersama dengan rakannya Jeff Beck sehingga malam Selasa dan dia tidak berada di bilik mahkamah pada hari Rabu apabila keputusan dibacakan. Dia berkata dalam satu kenyataan, “Juri memberikan saya hidup saya kembali. Saya benar-benar rendah diri.”

Leave a Comment